Sibiřský boršč

200 g červené řepy, 50 g másla, 3 lžíce rajčatového protlaku, 1 lžíce octa, 50 g         vařených fazolí, 1 cibule, 1 mrkev, 1 bobkový list, 2 stroužky česneku, špetka cukru, sůl, 1 lžíce světlé jíšky, 50 g šunky, 4 lžíce smetany, 1,5 l vývaru
  

Knedlíčky:
    50 g hovězího masa, 50 g vepřového masa, 1 cibule, ½ vejce, voda, mletý pepř, sůl
 

  Nejdříve si upravíme knedlíčky. Hovězí a vepřové maso umeleme na masovém strojku s cibulí, smícháme s vejcem, osolíme, opepříme a tvoříme knedlíčky velikosti vlašských ořechů, které povaříme asi 10 minut ve vroucí vodě a dáme stranou. Potom očistíme červenou řepu, nakrájíme ji na nudličky, dáme na polovinu dávky rozpáleného másla, přidáme rajčatový protlak a ocet, podlijeme vývarem a dusíme zakryté doměkka. Na zbytku rozpuštěného másla osmahneme na nudličky nakrájenou mrkev a cibuli, zalijeme vývarem, přidáme bobkový list, sůl a cukr a vaříme 10 minut. pak přidáme vařené fazole a třený česnek, zahustíme světlou jíškou a dalších 15 minut povařme. Nakonec vložíme do polévky připravené knedlíčky, podušenou řepu, na plátky nakrájenou šunku a krátce povaříme. Smetanu podáváme zvlášť.