Rybí bujón – ucha

  1 kg ryb, 1 cibule, 1 petržel, 1 celer, sůl, 4 celé pepře, 40 g kaviáru, 1,5 l vody

  Ucha patří mezi charakteristické polévky ruské kuchyně. Nejlepší ucha je z malých čerstvých ryb, např. okoun, karas, lína a podobné malé rybky, popřípadě i směs několika druhů, jsou k přípravě uchy nejvhodnější.

       

    Očištěné ryby dáme do hrnce, zalijeme studenou vodou, přidáme očištěnou zeleninu, sůl, pepř a vaříme na mírném ohni 40 – 50 minut, a pak vývar scedíme. Kaviár rozetřeme v misce za postupného přidávání vody na hustou kašičku a rozředíme čtyřnásobným množstvím vody. Polovinu této směsi vlijeme do vařícího vývaru a přivedeme do varu. Pak přilijeme druhou polovinu kaviáru a na mírném ohni vaříme 15 – 20 minut vařenou uchu sejmeme z ohně, necháme ustát a přecedíme. Do polévkových šálků dáme kousky vařené ryby zbavené kostí, zalijeme vařícím vývarem a podáváme.