Polévka s masovými taštičkami
Těsto: 300 g mouky, 1 vejce, voda podle potřeby, sůl
Náplň: 100 g hovězího masa, 100 g vepřového masa, 1 cibule, 1 – 2 lžíce vody, sůl, mletý pepř
„Sup s pelmeňami“ rozhodně nesmí chybět mezi ruskými polévkami. V Rusku je velmi oblíbena, hlavně pro jednoduchost přípravy. Pelmeně – masové taštičky – podobné italským raviolům, je možno koupit v Rusku již hotové. Stačí jen vhodit do vroucího vývaru, a jakmile vystoupí na povrch, což trvá asi 10 minut, je polévka hotová.
V našich podmínkách si musíme taštičky sami, což je práce poněkud náročná na čas, avšak spokojenost s touto výbornou polévkou nám bude skutečně odměnou.
Z mouky vejce a vody uhněteme nudlové těsto a na pomoučeném vále vyválíme 1 – 2 placky. Hovězí a vepřové maso umeleme spolu s cibulí na masovém strojku, přidáme sůl, mletý pepř, vodu podle potřeby a dobře promícháme. Z nudlového těsta vykrajujeme sklenkou nebo tvořítkem kolečka o průměru 3 – 4 cm. Na každé kolečko těsta položíme kávovou lžičkou část připravené náplně, těsto přehneme a okraje pevně stiskneme. Hotové taštičky vaříme v hovězím vývaru, odkud nevyplavou na povrch. Abychom vývar příliš nezkalili, vhodíme připravené taštičky před vařením ve vývaru na několik vteřin do vroucí vody, abychom spláchli mouku, a pak teprve vaříme uvedeným způsobem.