Domácí rosolník

    400 g vepřových ledvinek, 2 – 3 slané okurky, 1 stonek celerové natě, 1 cibule, 4 brambory, 2 lžíce oleje, ½ hlávkového salátu, 1 lžíce sekaného kopru, 0,1 l láku z okurek, 4 lžíce smetany, vývar z ledvinek, sůl

Charakteristické pro všechny rosolníky jsou nakládané solené okurky, popřípadě jejich lák (ogurečný rassol) – od něhož je i název „rassolník“.



    Ledvinky rozpůlíme po délce, zbavíme střední žilnaté a tučné části a každou půlku nakrájíme na 2 – 3 dílky. Dobře je opereme, zalijeme studenou vodou a přivedeme do varu. Vroucí vodu scedíme, ledvinky propláchneme, opět zalijeme studenou vodou, 1 ½ hodiny vaříme a scedíme. Očištěnou cibuli a zeleninu nakrájíme na nudličky a v polévkovém hrnci na oleji osmahneme. Zeleninu sejmeme z ohně, přidáme na kostičky nakrájené okurky, oloupané a na kostky nakrájené brambory, zalijeme vývarem z ledvinek a vaříme 20 minut. Přilijeme lák z okurek, přidáme na nudličky nakrájený salát, plátky nakrájené vařené ledvinky, polévku přelijeme do mísy, přidáme smetanu, kopr nebo zelenou petrželku a podáváme.
    Místo ledvinek můžeme ve stejném množství použít maso hovězí, telecí, drůbeží a podobně.