Vína

 

    I když v odborných knihách není obvyklé uvádět mezi víny šampaňské na prvním místě, nelze jinak, než udělat v daném případě výjimku. Ruské šampaňskoje“ – si totiž v Rusku, ale i v zahraničí získalo takovou oblibu, že je nutné je zařadit před ostatní, i když stejně kvalitní ruská vína.               
    Ruské šampaňské přichází na trh v několika druzích:
    „Sladkoje“ – sladké, obsahující 10% cukru.
    „Polusladkoje“ – polosladké obsahující 7 % cukru a „Polosuchoje“  polosuché, obsahující 5% cukru. Obsah alkoholu se u všech těchto druhů pohybuje kolem 10 – 12,5 %.
    Ruské šampaňské podáváme dobře vychlazené, avšak nepřechlazené. Přechlazením ztrácí svou chuť a aroma, které je u těchto vín ceněno nejvíce. Teplota podávaného šampaňského by se měla pohybovat kolem plus 6 až 7 °C. Suché druhy, které mohou být poněkud chladnější, podáváme zpočátku oběda, tj. předkrmům, sladké druhy podáváme k moučníkům a ovoci.

 Stolní vína

Polosladká vína

Dezertní vína