I když v odborných knihách není obvyklé uvádět mezi víny šampaňské na prvním místě, nelze jinak, než udělat v daném případě výjimku. Ruské šampaňskoje“ – si totiž v Rusku, ale i v zahraničí získalo takovou oblibu, že je nutné je zařadit před ostatní, i když stejně kvalitní ruská vína.
Ruské šampaňské přichází na trh v několika druzích:
„Sladkoje“ – sladké, obsahující 10% cukru.
„Polusladkoje“ – polosladké obsahující 7 % cukru a „Polosuchoje“ polosuché, obsahující 5% cukru. Obsah alkoholu se u všech těchto druhů pohybuje kolem 10 – 12,5 %.
Ruské šampaňské podáváme dobře vychlazené, avšak nepřechlazené. Přechlazením ztrácí svou chuť a aroma, které je u těchto vín ceněno nejvíce. Teplota podávaného šampaňského by se měla pohybovat kolem plus 6 až 7 °C. Suché druhy, které mohou být poněkud chladnější, podáváme zpočátku oběda, tj. předkrmům, sladké druhy podáváme k moučníkům a ovoci.
Stolní vína
Polosladká vína
Dezertní vína