Foršmak
Foršmak – těžko do češtiny přeložitelný – velmi oblíbený pokrm ruské kuchyně, podávaný jako teplý předkrm.
300 g vařeného (hovězího, telecího, skopového nebo vepřového masa), ½ vykostěného slanečka, 2 lžíce hladké mouky, 2 – 3 ve slupce vařené brambory, 3 lžíce husté smetany, 3 vejce, 1 lžíce strouhaného sýra, 40 g másla, 1 cibule, 1 lžíce olivového oleje, sůl, mletý pepř, smetanová omáčka, 2 rajčata
Zbytky vařeného masa umeleme spolu s vymáčeným a vykostěným slanečkem na masovém strojku (s jemnou vložkou). Cibuli drobně nasekáme, osmahneme na oleji a dobře promícháme s oloupanými vařenými brambory a mletým masem. Přidáme máslo a smetanu a vše ještě jednou umeleme na strojku. Do směsi přidáme syrové žloutky, sůl a pepř a dobře promícháme. Nakonec opatrně přimícháme mouku, ušlehaný sníh a hmotu vložíme do máslem vytřené misky nebo kastrůlku. Povrch posypeme strouhaným sýrem a v mírně vyhřáté troubě zapékáme (asi 30 – 40 minut), dokud se „foršmak“ neodděluje od stěn nádoby. Hotový pokrm dáme na nahřátou misku a podáváme přelitý troškou smetanové omáčky s drobně krájenými rajčaty, kterou podáváme ještě zvlášť v omáčníku.