Rajčatová polévka s rýží

    400 g hovězího nebo skopového masa, 2 cibule, 2 stroužky česneku, 2 lžíce rajčatového protlaku nebo 5 čerstvých rajčat, 80 g rýže, 0,15 l kysané smetany, 1 pálivá paprička nebo kajenský pepř, zelená petrželka nebo kopr, 2 lžíce omáčky „Tkemeli“.

    Očištěné maso nakrájíme na větší kousky (3 – 4 kousky na osobu), vložíme do polévkového hrnce, zalijeme 1 ½ l studené vody a vaříme asi 1 – 2 ½ hodiny. Během varu sbíráme z polévky usazovanou pěnu. Pak přidáme drobně nakrájenou cibuli, 1 pálivou papričku, třený česnek, spařenou rýži a kysanou smetanu, osolíme a opepříme podle chuti a vaříme dalších 30 minut. Před dohotovením přidáme rajčatový protlak nebo na trošce omastku podušená, oloupaná a rozčtvrcená rajčata a sekanou zelenou petrželku nebo kopr. Můžeme dochutit 2 lžícemi omáčky „Tkemali“.