Chlebový kvas

    Chlebový kvas je vlastně staroruský nápoj, avšak nyní se používá převážně v kuchyni, a to k přípravě studených polévek. Dobrý kvas má mít sladkokyselou chuť a má obsahovat asi 0,5 – 1,5% alkoholu. V Rusku, kde je chlebový kvas velmi oblíben, se vyrábí průmyslově, my si ho však musíme připravit sami.

        Suroviny pro přípravu 1 l kvasu:
        400 g tmavého chleba (moskevského), 300 g cukru, 15 g droždí.

    Chléb nakrájíme na kostičky (5 – 6 mm) a v troubě je do sucha upražíme. Upražený chléb (ne však spálený) dáme do dostatečně velkého hrnce, zalijeme převařenou, na 80°C ochlazenou vodou (na 400 g chleba 7 litrů). Hrnec zakryjeme těsně přiléhající poklicí a necháme a teplém místě za občasného zamíchání uležet asi 2 hodiny. Získanou tekutinu scedíme, chléb zalijeme ještě pěti litry vody, převaříme a necháme ustát další hodinu (až hodinu a půl) a opět scedíme. Potom obě dávky tekutiny slijeme dohromady, zahřejeme na 23 – 25°C, přidáme droždí a cukr, rozmícháme v trošce tekutiny a při uvedené teplotě necháme kvasit 8 – 12 hodin. Nakonec kvas scedíme a uložíme v chladnu k dalšímu použití.