Salát z krabů

1 konzerva krabího masa, 1 vařená červená řepa, 1 vařená mrkev,  vařené brambory, 1 zelená okurka, 1 rajče, 6 lžic sterilovaného hrášku, 1 malý hlávkový salát, 3 lžíce majonézy, 1 lžíce olivového oleje, 1 lžíce octa, sůl.

Připravenou zeleninu a brambory nakrájíme na kostičky, rajče a okurku na plátky. Z hlávkového salátu oddělíme několik lístků, ostatními vyložíme salátovou mísu. Na salát v míse rozložíme v úhledných kopečcích zeleninu, kterou jsme lehce osolili, přelili zálivkou připravenou z oleje, octa a šťávy z krabů a promíchali. Kopečky zeleniny ozdobíme lístky salátu, které jsme si dali stranou. Do středu mísy upravíme okapané maso krabů přelité majonézou.

    Na náš trh přichází občas již vykostěné krabí maso v konzervách. Je to maso hlubinných mořských krabů, lovených na východním pobřeží Ruska. Maso krabů je chutí obdobné masu humřímu, avšak je sladší a poněkud hrubšího vlákna. Konzervovaní krabi nevyžadují kromě odstranění několika zbývajících chrupavek žádnou úpravu, a proto jim dnes dáváme přednost před čerstvými.