Paprika plněná zeleninou – marinovaná

4 větší čerstvé papriky, 150 g mrkve, 150 g hlávkového zelí, 100 g petržele nebo celeru, 100 g cibule, 4 lžíce oleje, sůl, pepř, cibulka zelenačka. Na marinádu: 150 g mrkve, 50 g petržele nebo celeru, 100 g cibulky nebo pórku, 2 lžíce oleje, 150 g rajčatového protlaku, 5 lžic hovězího vývaru nebo vody, 30 g práškového cukru, 1 bobkový list, 5 celých pepřů, 5 nových koření, sůl a ocet podle chuti.

    Papriky opereme, seřízneme vrchní část se stopkou, vybereme semena a spaříme v horké vodě. Zeleninu a zelí nakrájíme na jemně nudličky, cibuli nebo pórek nadrobno, osolíme a na 2 lžících oleje udusíme. Naplníme do připravených paprik, vložíme do pekáčku nebo do ohnivzdorné misky a na 2 lžících oleje dusíme v troubě asi 15 – 20 minut. Mezitím si připravíme marinádu. Zeleninu nakrájíme na jemné nudličky, cibuli na kolečka, podusíme na oleji, přidáme rajčatový protlak, vývar nebo vodu, koření, cukr, ocet a sůl. (Místo octa můžeme dát přírodní bílé víno). Vychladlou marinádou přelijeme vychladlé papriky, upravené na míse, posypeme hrubě nakrájenou cibulkou zelenačkou a podáváme.