Saláty a omáčky

    Saláty z čerstvé a vařené zeleniny jsou v ruské kuchyni stejně oblíbeny jako saláty ovocné.
    Rozdělit je můžeme na saláty z čerstvé zeleniny, jako hlávkový salát, okurky, rajčata, celer a podobné zeleniny, které se většinou podávají k pečením, k vařenému masu, k drůbeži a k rybám.
    Saláty ze syrové nebo vařené zeleniny, např. Mrkve, červené řepy, brambor, zelí, chřestu, zeleného hrášku a podobných zelenin, s přidáním vařeného nebo pečeného masa hovězího, telecího, skopového, drůbeže, zvěřiny, vařených vajec a krabů, podáváme ponejvíce jako předkrmy.
    Chuť těchto salátů je do značné míry závislá na použitých ochucovaných přísadách. Saláty se ochucují majonézou, smetanou, solí, citronovou šťávou nebo octem a rostlinnými oleji. Ke zvýraznění chuti salátů slouží i pikantní stolní omáčky, jako např. „Jižní“, „Ostrá“ a „Kubánská“, které jsou průmyslově vyráběny jako stolní koření. Dobře upraveným pokrmem může být jedině takový, který zároveň lahodí i oku, a to platí hlavně u salátů. Saláty se proto zdobí barevnými zeleninami podle vlastního vkusu, avšak zásadně jen těmi, kterých se používá k přípravě salátů.