Sladké šumivé nápoje
Jsou to nápoje připravované z přírodních ovocných šťáva, cukru a esencí a jsou nasyceny kysličníkem uhličitým. Mezi nejznámější nápoje této skupiny patří „Krem.soda“, připravovaný z cukru, vanilky a esencí. Dále pak je to „napitok“, neboli nápoj „Limonnyj“ a „Limonad“, připravované jak již název napovídá z citronové šťávy, citronové dřeně a cukru. Kromě těchto nejznámějších sladkých šumivých nápojů se samozřejmě vyrábí ještě celá řada podobných nápojů, jako například „Krjušon“, „Teatralnyj“, „Ljubitelskij“, „Višnevij“ a další, připravované rovněž z různých druhů čerstvého ovoce. Mezi nealkoholické nápoje (i když s nepatrným obsahem alkoholu) řadíme též předem již zmíněný starý národní nápoj „chlebnyj kvas“ – chlebový kvas, vyráběný kdysi jen domácnostech, avšak dnes již také vyráběný průmyslově z cukru, žitného a ječného sladu, žitné mouky, nebo zvlášť ze sladů připravených kvašením chlebů, strouhanky a příměsi chmelu. Chlebový kvas obsahuje zhruba 0,5 – 1,5% alkoholu.
Snadněji než kvas chlebový můžeme připravit kvas „sucharnyj“, tj. kvas připravený z upraženého černého chleba.