Stolování
Gastronomický sled pokrmů se v ruské kuchyni nikterak neliší od mezinárodních zvyklostí. Rozdíl je jedině v označení chodů. Prvým chodem „pěrvoje bljudo“ nejsou nazývány předkrmy (zákusky), nýbrž polévky (buljony a supy), které se podávají až po předkrmech. Po polévkách následuje „vtaroje“ neboli předkrm, a to jako hlavní chod, ať již to je pokrm z masa, ryby nebo zeleniny. Dále pak následují další chody podle obvyklého gastronomického pořádku.
„Zakusky“ – předkrmy a výrobky studené kuchyně zaujímají v ruské kuchyni mimořádné postavené. Nelze ani vyjmenovat všechny studené pokrmy, které zdobí „ruský stůl“, připravovaný při všech mimořádných příležitostech, kdy se téměř prohýbá pod tíhou všech rozličných pokrmů a nápojů. Kaviár, studené rybí pokrmy, uzeniny, různé zeleniny, saláty a ovoce se předkládají v takovém množství a sortimentu, že ani nevíme, čím začít dříve. Tmavý chléb, máslo a sýry samozřejmě nechybí, a ani nápoje nejsou opomenuty, a to nejen alkoholické, jako například výtečná vodka, koňak a víno, ale i celá řada minerálních vod, limonád a „soků“, jejichž chuť je opravdu vynikající. Potřebné místo je samozřejmě vyhrazeno i pivu, které si v poslední době získalo v Rusku velkou oblibu.
Stolování