Jablka plněná zmrzlinou

    1,20 kg jablek, 1/ kg jahodové zmrzliny, 6 vajec, 200 g cukru, 150 g loupaných mandlí, ½ l přírodního bílého vína

    Jablka oloupeme, zbavíme jádřinců, vydlabeme dutinu pro naplnění zmrzliny, dáme do mělkého kastrolu, zalijeme vínem a vodou tak, aby jablka byla jen trochu ponořená, osladíme 1/3  cukru a uvaříme doměkka. Uvařená jablka opatrně vyjmeme a necháme vychladnout. Mezitím rozklepneme vejce a oddělíme žloutky od bílků. Z bílků ušleháme tuhý sníh, přišleháme cukr a žloutky a naplníme do plátěného sáčku. Vychladlá jablka naplníme zmrzlinou, dáme do ohnivzdorné misky, postříkáme připravenou pěnou, posypeme na plátky nakrájenými mandlemi, pocukrujeme a zprudka zapečeme ve velmi horké troubě. Po zapečení jablka okamžitě podáváme.