Ryby

 

    Bohatstvích ruských moří, řek a jezer je nepřehledné a nevyčerpatelné – a stejně tak je nepřehledná řada způsobů úpravy pokrmů z ryb je vaření ve vodě – „otvarivanje ryb v vodě“.
    Při vaření ryb použijeme pokud možno nejmenší množství vody. Čím méně vody použijeme, tím chutnější ryba bude. V zásadě by vody nemělo být víc, než je potřeba na ponoření ryby při vaření. Na každý litr vody přidáme přibližně 1 kávovou lžičku soli, přičemž je nutno pamatovat, že sladkovodní ryby musíme poněkud více osolit. K zvýraznění chuti vařené ryby přidáme očištěnou a na hrubé kousky nakrájenou mrkev, petržel, cibuli, několik zrnek celého pepře a bobkový list.
    Menší ryby vaříme v celku, větší krájíme na porce o váze asi 100 – 150 g. Ryby větší než ½ kg dáváme vařit do studené vody, ryby menší můžeme dát do vody vařící. Jakmile se voda počne vařit, zmírníme teplotu a rybu dovaříme na mírném ohni. Malé ryby vaříme průměrně 20 – 30 minut, kusy větší ½ kg vaříme podle druhu, a to až 1 ½ hodiny. Část vývaru z ryby použijeme k přípravě bílé nebo rajčatové omáčky k rybě, zbytek k přípravě rybích polévek.
    Vařenou rybu podáváme jak teplou, tak studenou. Teplou podáváme zpravidla s vařenými brambory, studenou s různými saláty a vinegrety. Ke studené i teplé vařené ryb můžeme podávat též octový křen nebo křenovou omáčku.

Vařená ryba v pergamenovém papíru

Ryby dušené

Dušený jeseter

Ryba po ruském způsobu

Ryby pečené a smažené

Pečený jeseter s kapary

Ryba smažená

Ryba smažená v těstíčku

Ryba zapékaná

Rybí soljanka na pánvi

Kapr dušený s cibulí po ukrajinsku

Krab zapečený