Slaneček obložený


    Před další úpravou slanečky vymáčíme (zvláště pokud jsou hodně slané) ve vodě nebo slabém čajovém odvaru, a to alespoň 3 – 4 hodiny. Očištěné, vykostěné a stažené máčíme ve studeném mléce, čímž dostanou jemnější chuť. Slanečky očistíme tak, že odřízneme napřed okraj bříška, hlavu a ocas, vyvrhneme je, stáhneme a zbavíme hřbetní kosti. Obě půlky nakrájíme na kousky, dáme na mísu a složíme do původního tvaru. Přidáme odříznutý ocas a odříznutou, žaber zbavenou hlavu. Slanečka ozdobíme na plátky nakrájenými čerstvými okurkami, rajčaty, nakládanými kyselými hříbky, kapary a natvrdo vařenými vejci. Přidáme vkusně nakrájený pórek nebo zelenou cibuli a před podáváním přelijeme zálivkou.

            Zálivky z oleje a octa:
2 – 3 lžíce octa smícháme s troškou soli a cukru, přidáme 1 – 2 lžíce olivového leje a dobře promícháme.

            Zálivka hořčicová:
Vaječný žloutek rozetřeme v misce se lžičkou hořčice, lžičkou cukru a lžičkou oleje. Ochutíme solí a octem a dobře promícháme.