Candát v rosolu


1,2 kg candáta, 100 – 120 g želatiny, 1 petržel, 1 cibule, 1 mrkev, 2 bobkové listy, několik zrnek celého pepře a nového koření, sůl, citron, snítka petrželky.

    Očištěného a vykuchaného candáta nakrájíme na porce. Žaber zbavenou hlavu, kosti a jikry dáme do kastrolu, přidáme hrubě nakrájenou cibuli a petržel, celou očištěnou mrkev, koření a sůl, zalijeme více než 1 litrem vody a 15 – 20 minut vaříme na mírném ohni. Pak přidáme na porce nakrájenou rybu a vaříme zvolna asi 15 minut. porce vařené ryby vybereme opatrně rybí naběračkou a složíme úhledně na vhodnou mísu tak, aby jednotlivé porce byly od sebe poněkud vzdáleny a necháme vychladnout. Mezitím si připravíme 2 a ¾ litru zálivky na rosol. Rybu ozdobíme nakrájenou mrkví, na plátky nakrájeným citronem a petrželkou. Ozdobenou rybu zalijeme prochladlou zálivkou a necháme na chladném místě ztuhnout. Ztuhlý rosol mezi jednotlivými porcemi rozkrájíme a podáváme.