Sypká kaše


        280 g pohanky nebo 200 g krup či 240 g jáhel nebo 220 g rýže, sůl, 0,8 l vody

    Zrninu přebereme a dobře, alespoň dvakrát až třikrát, propereme ve vodě teplé 40 – 50 °C. Propranou zrninu vsypeme do vroucí osolené vody a vařečkou řádně ode dna mícháme. Jakmile obilovina vsákne všechnu vodu, zakryjeme ji poklicí a bez dalšího míchání dusíme na mírném ohni nebo v troubě doměkka. Ke zvýšení výživné hodnoty obiloviny můžeme během míchání přidat sádlo nebo máslo, a to v množství 50 – 100 g na 1 kg.
    Při přípravě jáhlové „kaše“ vsypeme přebrané jáhly napřed do většího množství slané vroucí vody (5 – 6 l vody a 50 – 60 g soli na 1 kg jáhel) a za stálého míchání je vaříme 5 – 10 minut. po této době slijeme přebytečnou vodu, jáhly zakryjeme poklicí a dusíme doměkka.