Lepkavá kaše
Lepkavé kaše připravujeme ze všech druhů obilovin, a to jak vařené v mléce, tak ve vodě, nebo ve směsi obou. Obiloviny musí být řádně navařeny a na rozdíl od kaší „sypkých“, musí být rozvařeny a slepeny. Hotová horká kaše (asi 60 – 70°C) se při navrstvení na talíř nesmí ani rozlít ani rozpadnout. Ze 100 g obilovin obdržíme v průměru 400 – 500 g hotové kaše. Kaše upravené v mléce podáváme zpravidla teplé s rozpuštěným máslem, kaše upravené ve vodě podáváme nejčastěji omaštěné sádlem.
Při vaření lepkavých kaší musíme počítat s tím, že jednotlivé zrniny vyžadují rozličnou dobu k rozvaření. Tak například rýže, kroupy, ovesné vločky a jáhly se v mléce rozředěném vodou vaří déle, nežli v čisté vodě. V takovém případě proto povaříme zrniny (vyjme jáhel) napřed 20 – 30 minut ve větším množství vody, vodu slijeme, obilovinu zalijeme horkým mlékem a vaříme do rozvaření jáhly, povaříme ve vodě jen 10 minut, potom je zalijeme vařícím mlékem a vaříme do rozvaření. Dávka tekutin při přípravě lepkavých kaší se proti sypkým zvyšuje asi o 80 – 90%.