Pokrmy z obilovin, luštěnin, těstovin a mouky

Hlavním představitelem této skupiny pokrmů jsou v ruské kuchyni kaše. Připravují se z pšenice, rýže, kukuřice, pohanky, ječmene, ovsa, krupice a dalších obilovin. Podle konzistence se v ruské kuchyni tyto kaše dělí na sypké, lepkavé a řídké. Vaříme je jednak v mléce, jedna ve vodě, popřípadě ve směsi obou.
Kaše sypké či „kaši razsypčatyje“ svou konzistencí našemu pojmu kaší v pravém slova smyslu neodpovídají. Připravují se z rýže, pohanky, ječmene, jáhel, pšenice, krupice apod. zrnka hotové sypké kaše musí být řádně navařená a provařená, přitom však musí zachovat svůj tvar a musí se od sebe lehce dělit. Co do konzistence těchto „kaší“ je s nimi srovnatelná pouze naše dušená rýže (suchá, sypká), podávaná jako příloha. Ostatně i tyto „kaše“ pokud nejsou připraveny s mlékem, jsou rovněž ve většině případů podávány jako příloha.
Sypká kaše
Tvarohové vdolečky se smetanou