Rajčata plněná houbami

6 středně velkých rajčat, 300 g hříbků (nebo žampionů), 100 g cibule, 50 g másla, 50 g sádla, 2 lžíce rajčatového protlaku, 60 g strouhané housky, 30 g strouhaného tvrdého sýra, pepř, sůl, zelená petrželka, kopr a 0,2 l smetanové omáčky

    Rajčata omyjeme, seřízneme vršky (nebo křížem svrchu rozřízneme) a opatrně vybereme dužinu s jádry. Houby očistíme a opereme, nakrájíme na tenké plátky a spolu s drobně nakrájenou cibulí podusíme na sádle (do vysmahnutí šťávy), pak přidáme rajčatový protlak, dužinu z rajčat, sůl, pepř, polovinu strouhané housky a sekanou petrželku. Podle chuti můžeme přidat 2 stroužky třeného česneku a 0,1 l bílého vína. Dobře promícháme. Směsí naplníme rajčata, posypeme strouhaným sýrem smíchaným s druhou polovinou strouhanky, přelijeme rozpuštěným máslem a v troubě zapečeme. Podáváme přelité smetanovou omáčkou, posypané jemně krájeným koprem.