Rajčatová omáčka

   
    Na 1 litr: ½ l vývaru z masa a kostí, 2 lžíce oleje, 30 g mouky, 1 mrkev, 1 cibule, 1 petržel, ½ kg rajčatového protlaku, 4 kostky cukru, 0,1 l bílého vína, sůl, několik celých pepřů, 1 bobkový list, 2 lžičky citronové šťávy, 60 g másla

    Na rozpáleném oleji osmahneme drobně nakrájenou cibuli a zeleninu, přidáme rajčatový protlak a mícháme na velmi mírném ohni 15 – 20 minut. zalijeme vývarem, zahustíme jíškou, kterou jsme připravili z mouky a poloviny dávky másla a vaříme dalších 25 – 30 minut. před dovařením přidáme sůl, cukr, pepř, bobkový list a citronovou šťávu, zalijeme bílým vínem a na mírném ohni ještě několik minut povaříme. Omáčku prolisujeme a nakonec zjemníme zbytkem másla.