Míry a váhy
V běžných domácích kuchařkách není zvykem udávat u receptu přesnou hmotnost surovin, vyjma surovin základních. Ostatní suroviny, jako zelenina, pochutiny, koření a omáčky se uvádějí na sklenky, kusy, lžíce nebo lžičky, popřípadě v měrách přibližných, jako je troška, špetka a podobně, a to zejména u pochutin, které se do pokrmů přidávají podle individuálních chutí a zvyklostí.
Pro porovnání uvádíme hmotnosti některých surovin. Čísla vyjadřují přibližnou hmotnost v gramech.
Potravina Sklenka Lžíce Lžička Kus
brambory střední velikosti 100 g
bramborový škrob 200 g 30 g 10 g
cibule střední velikosti 70 g
cukr písek 200 g 25 g 10 g
fazole 220 g
čočka 210 g
hrách loupaný 230 g
jáhly 220 g 25 g
kroupy 230 g 25 g
krupice 200 g 25 g
máslo rozpuštěné 245 g 29 g 8 g
mouka pšeničná 160 g 25 g 10 g
mrkev 75 g
ocet 250 g 15 g 5 g
okurka střední velikosti 100 g
ovosné vločky 130 g
pohanka 210 g 25 g
rajčatový protlak 30 g 10 g
rajčatová šťáva 220 g 25 g 8 g
rýže 230 g 25 g
smetana 250 g 25 g 10 g
strouhaná houska 125 g 15 g 5 g
sůl 325 g 30 g 10 g
želatina v prášku 15 g 5 g