Míry a váhy

 


    V běžných domácích kuchařkách není zvykem udávat u receptu přesnou hmotnost surovin, vyjma surovin základních. Ostatní suroviny, jako zelenina, pochutiny, koření a omáčky se uvádějí na sklenky, kusy, lžíce nebo lžičky, popřípadě v měrách přibližných, jako je troška, špetka a podobně, a to zejména u pochutin, které se do pokrmů přidávají podle individuálních chutí a zvyklostí.
    Pro porovnání uvádíme hmotnosti některých surovin. Čísla vyjadřují přibližnou hmotnost v gramech.

Potravina                Sklenka        Lžíce        Lžička        Kus
brambory střední velikosti                                            100 g
bramborový škrob        200 g        30 g        10 g     
cibule střední velikosti                    70 g
cukr písek                    200 g        25 g        10 g     
fazole                            220 g             
čočka                            210 g             
hrách loupaný                230 g             
jáhly                                220 g        25 g         
kroupy                           230 g          25 g         
krupice                         200 g          25 g         
máslo rozpuštěné         245 g          29 g       8 g     
mouka pšeničná           160 g          25 g      10 g     
mrkev                            75 g
ocet                              250 g          15 g        5 g     
okurka střední velikosti                  100 g
ovosné vločky               130 g             
pohanka                        210 g          25 g         
rajčatový protlak            30 g            10 g     
rajčatová šťáva               220 g         25 g      8 g     
rýže                               230 g            25 g         
smetana                        250 g            25 g     10 g     
strouhaná houska         125 g           15 g      5 g     
sůl                                 325 g           30 g      10 g     
želatina v prášku             15 g                 5 g