Sekané kotlety, biftečky
300 g masa (hovězího, vepřového, telecího nebos kopového), 80 g bílé veky, 50 g strouhanky, ½ sklenky mléka nebo vody, 2 – 3 lžíce oleje, sůl, pepř na těftěli navíc 2 cibule a místo strouhanky hladkou mouku a 0,05 l rajčatového protlaku
Maso umeleme na masovém strojku, smícháme s oloupanou vekou namočenou v mléce nebo ve vodě, osolíme, opepříme a znovu vše přemeleme a dobře promícháme. Z masy tvoříme rukou namočenou ve vodě za pomoci nože kotlety nebo biftečky (2 na porci) a obalíme je ve strouhance. Na rozpáleném oleji je po obou stranách opečeme a pak nejlépe v troubě, pod pokličkou, dopečeme. Podáváme se smaženými brambory nebo bramborovou kaší, obložené solenými nebo čerstvými okurkami, rajčaty, smaženou cibulkou, ruskou hořčicí či „Jižní“ omáčkou, červenou nebo rajčatovou omáčkou, dochucenou ostrým kořením.
Těftěli připravujeme obdobně, avšak do mletého masa přidáme mírně smaženou, drobně nakrájenou cibuli a tvoříme kulaté knedlíčky (3 na porci), které ovalíme v mouce a na oleji prudce opečeme. Pak je složíme do kastrolu, zalijeme rajčatovou omáčkou ostrým kořením ochucenou, přidáme třený česnek a doměkka dusíme. Podáváme se smaženými brambory, bramborovou nebo pohankovou kaší. Místo rajčatové omáčky můžeme na zalití použít omáčku smetanovou.