½ kg hovězího masa, 2 lžíce oleje, 200 g makaronů nebo špaget, 1 lžíce hladké mouky, 2 lžíce másla, sůl, 2 bobkové listy, několik celých pepřů, 1 lžíce rajčatového protlaku
Dobře oprané maso osušíme v čisté utěrce, osolíme, dáme na pánev na rozpálený olej a ze všech stran dobře opečeme. Maso dáme do kastrolu, přidáme rajčatový protlak, ¾ litru až 1 litr horkého vývaru nebo vody, očištěnou a nakrájenou zeleninu s cibulí, bobkový list a pepř, zakryjeme poklicí a dusíme na mírném ohni doměkka. Půl hodiny před dohotovením přidáme z 1 lžíce másla a mouky světlou jíšku a na mírném ohni vaříme, až je maso měkké. Maso vyjmeme z omáčky, nakrájíme na tenké plátky, dáme na nahřátou mísu a obložíme vařenými, máslem omaštěnými makarony nebo špagety. Omáčku dochutíme, prolisujeme a přelijeme na nakrájené maso.