Maso

 

    Maso se v ruské kuchyni upravuje obdobnými způsoby jako v kuchyni české. Vaření, dušení a pečení jsou nejběžnějšími způsoby úpravy. Maso je upravováno v celých kusech i nakrájené na porce, ale zvlášť oblíbené jsou pokrmy z masa mletého. Ruská kuchyně prakticky nezná recepty tak populární v české kuchyni - guláše. Pokud třeba hledáte recept podobný českému oblíbenému guláši z vepřového plecka, budete hledat asi marně. Ruská kuchyně má úplně jiný styl omáček než známe u nás, a je svým způsobem specifická. Hodně využívá sladké typy hustých omáček, a proto se v receptech často používá smetana.  Na rozdíl od naší kuchyně se jí více masa skopového, avšak i maso hovězí, telecí a vepřové se zpracovává stejnou měrou.

Masa vařená

Hovězí maso vařené s křenovou omáčkou

Dušené maso

Dušené hovězí maso s makarony

Hovězí závitky

Telecí závitky

Plněný zelný list

Gruzínská roštěná

Beef stroganov

Vesnický biftek

Šašlík ze svíčkové

Gruzínský telecí řízek

Telecí filé orlov

Vepřové žebírko s vinnými hrozny

Vepřové žebírko na žampionech

Telecí játra stroganov

Karský šašlík

Skopová žebírka ararat

Arménské masové knedlíčky

Gruzínské skopové klobásky

Sekané kotlety, biftečky

Plněné karbanátky

Azu

Podžárka z vepřového masa s jablky

Vepřová kýta s moskevským zelím

Plov

Telecí hrudí nadívané po moskevsku