Maso
Maso se v ruské kuchyni upravuje obdobnými způsoby jako v kuchyni české. Vaření, dušení a pečení jsou nejběžnějšími způsoby úpravy. Maso je upravováno v celých kusech i nakrájené na porce, ale zvlášť oblíbené jsou pokrmy z masa mletého. Ruská kuchyně prakticky nezná recepty tak populární v české kuchyni - guláše. Pokud třeba hledáte recept podobný českému oblíbenému guláši z vepřového plecka, budete hledat asi marně. Ruská kuchyně má úplně jiný styl omáček než známe u nás, a je svým způsobem specifická. Hodně využívá sladké typy hustých omáček, a proto se v receptech často používá smetana. Na rozdíl od naší kuchyně se jí více masa skopového, avšak i maso hovězí, telecí a vepřové se zpracovává stejnou měrou.
Hovězí maso vařené s křenovou omáčkou
Vepřové žebírko s vinnými hrozny
Podžárka z vepřového masa s jablky
Vepřová kýta s moskevským zelím
Telecí hrudí nadívané po moskevsku