Selátko v aspiku

2 – 2,5 kg selátko, 1 mrkev, 1 petržel, ½ celeru, 1 cibule, několik celých pepřů, 2 bobkové listy, 3 – 4 hřebíčky, sůl, 30 g želatiny, 2 citrony, 2 natvrdo vařená vejce, zelená petrželka

    Vyvrhnuté selátko dobře očistíme (opálíme štětiny), opereme, dáme do kastrolu, zalijeme studenou vodou (jen co by bylo ponořené), osolíme, přistavíme na mírný oheň a vaříme doměkka. Uvařené necháme ve vývaru vychladnout. Vychladlé sele vyjmeme z vývaru, vykostíme, maso nakrájíme na plátky, srovnáme do původního tvaru na mísu a kosti vrátíme do vývaru. Ke kostem přidáme očištěnou zeleninu, cibuli, bobkový list, pepř, hřebíček a šťávu z 1 citronu, přistavíme na oheň a vaříme až do vyvaření a množství ¾ litru. Mezitím nakrájíme druhý citron a vejce na látky, ozdobíme jimi připravené maso, přidáme několik snítek zelené petrželky a na plátky nakrájenou mrkev, kterou jsme vybrali z vývaru. Vývar odstavíme na velmi mírný oheň, přidáme předem ve studené vodě namočenou želatinu a mícháme až do úplného rozpuštění. Potom rosol přecedíme přes plátno, necháme prochladnout, opatrně polijeme připravené selátko a dáme do chladna ztuhnout.