1 kg hovězího uzeného jazyka, 1 mrkev, 1 petržel, ½ celeru, 1 cibule, 6 – 8 celých pepřů, 2 bobkové listy, 1 citron, 1 natvrdo vařené vejce, 30 g želatiny, 1 kyselá okurka, sůl, petrželka
Dobře opraný jazyk zalijeme studenou vodou, přidáme očištěnou zeleninu a koření, osolíme a na mírném ohni vaříme doměkka. Vařený jazyk vyjmeme z vývaru, ochladíme ve studené vodě, oloupeme, necháme úplně vychladnout a nakrájíme na plátky. Plátky rozložíme na mísu, ozdobíme na plátky nakrájeným vařeným vejcem, na vějířky nakrájenou kyselou okurkou a petrželovou natí. Vývaru sebereme tuk, přidáme šťávu z 1 citronu a na mírném ohni vyvaříme na množství asi ¾ litru. Přidáme předem namočenou želatinu a mícháme na mírném ohni do úplného rozpuštění. Aspik přecedíme přes plátno, necháme prochladnout, zalijeme jím připravený jazyk a dáme do chladna ztuhnout.