500 g jater, 100 g slaniny, 100 g másla, 1 mrkev, 1 petržel, 1 cibule, 1 bobkový list, 4 nová koření, sůl, mletý pepř, špetka strouhaného muškátového oříšku
Na kastrolu necháme zesklovatět drobně krájenou slaninu, přidáme očištěnou, na drobné kousky nakrájenou mrkev, petržel a cibuli a krátce osmahneme. Pak přidáme opraná, odblaněná a drobně nakrájená játra, bobkový list, nové koření a dobře opečeme. Pak játra jednou až dvakrát umeleme na masovém strojku (popřípadě je prolisujeme) a dáme zpět do kastrolu. Játra osolíme a opepříme, ochutíme muškátovým oříškem a za stálého míchání postupně přidáme máslo. Hotovou paštiku dáme do hliněné formy a necháme vychladnout. Jako předkrm ji podáváme ozdobenou natvrdo uvařeným vejcem, nebo ji použijeme k přípravě obložených chlebíčků „butěrbrodů“.