Jaká vlastně ruská kuchyně je?
Domnívám se, světová a perspektivní proč? Hned z několika důvodů.
Ruská kuchyně čerpá z tradic a zkušeností prostého lidu, darů země, lesů i krásných ruských řek a jezer. Jednoduchost a přírodní ráz stravy bez závislosti na vnějším světě – je přesně to, co se stává hlavní zásadou dneška v gastronomii a nejen v ní.
Pryč je doba žabích stehýnek, křepelek či medvědích tlap, stejně tak již nemůžeme libovolně konzumovat zvěřinu, vybrané ryby a další. Dnes musíme přírodě pomáhat a nemůžeme jenom čekat, co nám sama daruje. Realizuje se to především v základních druzích živočišné a rostlinné výroby, které se stávají zdroji našich příštích možností. Základem ruské kuchyně jsou výrobky připravované z dostupných zdrojů. Nejrozšířenější jsou mletá a krájená masa všech druhů, ryby, chleba, zelenina a ovoce. Z technologických postupů je nejoblíbenější vaření, dále potom dušení a pečení. K přípravě mas na rožni a roštu se používá dřevěné uhlí. V klasických přípravách jídel ruské kuchyně se minimálně přepalují tuky, i z těchto důvodů má „zelenou“.
Značný nárůst zaznamenáváme v posledních letech i v poptávce světa po typických produktech, jako jsou kaviár, humr, vodka a další.
Přednosti ruské kuchyně jsou skryty i v životní moudrosti, která dokazuje, že úspěch se mnohdy neskrývá ve složitosti ale v jednoduchosti dovedené k dokonalosti.
Jaká vlastně ruská kuchyně je?