Dávky potravin a doba podávání pokrmů
Dávky masa, jak již bylo řečeno, jsou poněkud vyšší, než je zbytkem v naší kuchyni, a jsou také, jako i dávky ostatních potravin, odlišně rozděleny do jednotlivých pokrmů. Jídla se v zásadě podávají 3 – 4krát za den.
Prvé jídlo je snídaně (závtrak), která v porovnání s naší obvyklou snídaní je podstatně vydatnější. Z celkové denní dávky potravin (která je rozdílná podle věku a potřeb s ohledem na vykonávanou práci) má ruský snídaně zahrnovat 25 – 30% denní energetické hodnoty. K snídani se podává maso a ryby v jakékoliv úpravě, avšak převážně vařené a pečené. Dále pak i různé kaše, jako např. Pohanková, ovesná a různé ovoce. Nápojem k ruské snídani není jenom čaj; podává se též káva, kakao, mléko a podobné nápoje podle individuální chuti. Druhé denní jídlo (vtaroj závtrak), neboli přesnídávka, je poněkud méně vydatná a má se v průměru skládat asi z 10 – 15% denní dávky potravin. Podává se asi 4 hodiny po snídani a nejčastěji se skládá z čaje nebo z jiného nápoje a z různých obložených chlebíčků. Stejně dobře se však mohou k této svačině podávat teplé párky a jiné uzeniny, i vařený, nejlépe zeleninový pokrm, nebo různá malá ragú a podobně.
Třetím jídlem je oběd, který je v ruské kuchyni nejvydatnější a měl by zahrnovat asi 40 – 45% celkové denní hodnoty potravin. Skládá se zpravidla ze tří chodů. Pro povzbuzení chuti se podávají před obědem předkrmy (zákusky).
Jako prvý chod (na pěrvoje) se podává polévka z masa, drůbeže, zeleniny, ryb apod. Druhým chodem (na vtaroje) jsou různá masitá, rybí, zeleninová nebo i moučná jídla, třetím pak moučníky (sladkoje), ovoce, rosoly, kompoty apod.
Večeře (úžin) je po svačině nejméně vydatným denním jídlem a měla by zahrnovat zbývajících 15 – 20% denní dávky potravin. V každém případě by večeře měla být sestavena z lehkých pokrmů a neměla by být podávána později než 2 – 3 hodiny před spánkem. Při výběru pokrmů pro společný oběd nebo večeři dbá se i určitých gastronomických pravidel, která jsou totožná s pravidly dodržovanými v ostatních cizích kuchyních. Dbá se hlavně na pestrost suroviny, ani způsob jejich úpravy. S ohledem na tato pravidla se sestavuje samozřejmě i denní jídelní lístek. Podávají-li se například brambory k snídani, nepodávají se k obědu, a pokud není jiná možnost, volí se alespoň odlišná úprava.
Dávky potravin a doba podávání pokrmů