
Aneb co skrývá ruská kuchařka v originále a menu zvodu veřejného stravování současnosti
I v Rusku jsou velice oblíbené kuchařské knihy. Rozdělení do skupin je provedeno většinou takto:
Cholodnyje bljuda i zákusky – (studená jídla a předkrmy, včetně zeleninových salátů).
Buljony a supy (čiré vývary, zahuštěné polévky, polévky krémové, mléčné polévky, ovocné, studené na chlebovém kvasu a řepném vývaru).
Ryby – (+ kaviár, raci, krabi, omáčky k rybám).
Masa – (veškeré technologické postupy a úpravy).
Domašnaja ptica a dič – drůbež a zvěřina (slepice, kachny, husy, zvěřina).
Frukty, ovošči i griby – ovoce, zelenina a houby (vařené, dušené, pečené včetně dochucovadel a krycích a gratinovaných omáček).
Krupnyje a mučnyje bljuda – (široký sortiment kaší, rýžových placek, pelmení, čabureků a makaronů).
Bljuda z fazolí, gorocha, čečevici – (luštěniny).
Moločnyje i jajičnyje bljuda (pokrm z vajec a mléčných výrobků).
Izdelija iz testa – (pirožky, vartušky s různými náplněmi nasladko i slano, bliny (lívance),, buločky, preclíky, keksy, dorty).
Sladkije bljuda – (kysel, kompoty, želé, zmrzliny, pudinky, zapékaná jablka, sladké polévky, jídla pro děti).
V ruské kuchyni je věnována velká pozornost zeleninovým salátům, polévkám a pokrmům z ovoce. Početnou skupinu tvoří i různé druhy kaší, vdolků, placek a dalších výrobků z těsta. Nezapomíná se ani na diabetiky.
Každému, komu se stalo „gurmánství“ zálibou, jsou kuchařské knihy z Ruska inspirací.
V ruských restauracích je nabídka předváděna jídelními lístky, které obsahují:
Cholodnyje zákusky - studené předkrmy
Supy - polévky
Gorjačije rybnyje bljuda - teplé rybí pokrmy
Gorjačije mjasnyje bljuda - hlavní masitá jídla
Bljuda iz pticy i diči - drůbež a zvěřina
Bljuda moločnyje i myčnyje - mléčná a moučná jídla
Napitky - čaj, káva
Torty, pirožnoje, pečenye, suchari - pirožky, pečivo, moučníky
Vino – vodočnyje uzdelija - víno a lihoviny
Vodka i nastojki gorkie - vodka a ostřejší lihoviny
Nastojki i nalivki sladkije - likéry (sladké lihoviny)
Vina vinogradnye - vína přírodní
Vina stolovie bělye - vína stolní bílé
Vina stolovye krasnye - víno stolní červené
Šampaňskoe - šampaňské
Dezertnye vina - dezertní vína
Konjaky - koňaky
Likjory - likéry
Pro označení chodů se pro předkrmy užívá výrazu zákusky, dále se chody označují číselným vyjádřením – pěrvoje, vtaróje, tretja. Denní strava začíná snídani – pěrvij zavtrak, pokračuje svačinou – vtaroj zavtrak, obědem – oběd a končí večeří – úžin.
Časové rozdělení je poněkud odlišné od našich zvyklostí. V Rusku se začíná pracovat od 8 – 9 hodin, stravovací režim se proto celý posunuje. Snídaně se podává od 7 do 9 hodin, svačina od 11 do 1 hodiny, oběd od 17 do 19 hodin, večeř a vlastní večeře – úžin se podává až kolem 22 hodiny. První a poslední denní dávky jsou poněkud méně vydatné, rčení, že Rusové obědvají třikrát denně, napovídá, že Rusové obědvají třikrát denně, napovídá, že se v kteroukoliv denní dobu na stole vždy objevuje i více jídla najednou.
Všední denní jídelníček ruské domácnosti vypadá asi následovněsnídaně – syrníky se smetanou, obložený chléb, čaj
Svačina – zapečené zelí, mléko
Oběd – boršč, pečená ryba s kaší, kompot
Večeře – salát vinegret, čaj
Pokud se sestavuje oficiální menu, kde jsou podávány dva hlavní chody, bývá zásadně jeden chod lehčího charakteru, podle našich zásad postupujeme od těžších jídel k lehčím, v ruské kuchyni lze pořadí libovolně obměnit. Ostatní gastronomická pravidla jsou obdobná jako u nás.
Za zmínku možná stojí ještě snídaně, ke které je velice oblíbena některá z velkého výběru kaší nebo opékané kartóšky – brambory.
Aneb co skrývá ruská kuchařka v originále a menu zvodu veřejného stravování současnosti